Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 3. 2021

Dva morčecí samci...

Jak jsme přišli k Árčímu a Teddíkovi.

Když jsme se rozhodli, že si zase pořídíme morčátko, tak jsme chtěli dva kluky, dva, protože morče by nikdy nemělo žít samo, je společenské a potřebuje kamaráda. Kluky... po zkušenosti s morčinkou, která měla nejspíš cysty na vaječnících. Na internetu jsem sháněla informace, jestli můžou být dva samci spolu, co dělat, když se nesnesou atd. Jenže jsem se nedověděla jednu zásadní věc...že samci musí být odmalinka chováni sami dva ve velkém prostoru. Kluky jsme si pořídili od jedné chovatelky, která měla skoro půlroční tři samce chované v malé ubikaci. Vzali jsme si od ní dva kluky, podobně staré, každý narozen z jiného vrhu. 

  • Přivezli jsme si je domů a asi po čtrnácti dnech se kluci spolu začali prát (to jim bylo kolem půl roku), nejdřív si začali vyřikávat své pozice, vrčeli na sebe, cvakali na sebe zubama, ale pak už se začali navzájem honit a kousat se.
  • Zkusili jsme je znovu seznamovat, rozdělili jsme jim klec mřiží, aby si na sebe znovu zvykali. Ale nic z toho nepomáhalo a kluci se spolu nadále nesnesli.
  • Přistoupili jsme tedy na kastraci, že by to mělo zmírnit jejich agresi. Ovšem, ani kastrace nepomohla, a to ani po několika měsících. To už měl každý svojí vlastní metrovou klec. 

Árčík samotu zvládal hůř než Teddík a tak jsme dlouho hledali k Árčímu samičku. Chtěli jsme ale, aby byla z chovatelské stanice. A je obtížné takové morčátko sehnat. Až v lednu se našla. Chovatelka nám ale doporučila, abychom pořídili samičku i k Teddíkovi, že by se zbláznil, kdyby ji jen cítil a nemohl by k ní. 

Tak jsme si přivezli Princeznu s Lentilkou. Árčí měl velkou radost, byl na obě samičky moc hodný :-). S Teddíkem bylo seznamování ale o dost náročnější, zprvu nemohl Lentilku ani vystát. Po dlouhém a náročném seznamování ji ale přijmul a hezky spolu bydlí. 

  • Takže, jestli si budete pořizovat dva samce, vemte si ty, kteří jsou bratři z jednoho vrhu. 
  • A pokud doma už samečka máte, doporučuji vám pořídit k němu malého samečka mládě hned po odstavu, to se totiž lépe přizpůsobí.