Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 1. 2022

Morčecí výstavy

Přiznám se, že nepodporuji jezdit s morčátky na výstavy. S mými morčátky trávím hodně času a pozoruji je, jak se chovají a reagují na podněty. Morčátka mají ráda ve své ubikaci změny a novinky ke zkoumání (hračky, nový pelíšek, tunel...). Ovšem, když nechávám běhat morčátka mimo jejich ohrádku, snaží se dostat domů do své ohrádky a to, i když mají připravený výběh s tunely a prolézačkami. Cítí se lépe, když vědí, že se vždy můžou hned vrátit domů, do svého bezpečí. Proto jim při běhání na volno vždy otevřu ohrádku a nechám jim volný přístup, tak, že můžou jít zkoumat okolí a kdykoli jít domů. Jsou tak spokojení. Mají radost a popcornují.

Morčátka jsou velmi citlivá a vnímavá zvířátka. Špatně snáší cestování, změny prostředí, nové hluky a nemají ani ráda, když kolem sebe cítí cizí morčátka. V takových situacích jsou morčátka ve stresu. To je důvod proč nemám morčecí výstavy ráda. Mnoho změn a mnoho stresujících faktorů. Já se svými morčátky na výstavy nechodím, nechci je vystavovat stresu. Nemám chovatelskou stanici a neodchovávám mláďátka. 

Celkově si myslím, že výstavy jsou spíše lidskou zábavou. 

Mají také samozřejmě i svá plus. Zachovají se tak plemena. Hodnotí se i celkový zdravý vzhled morčátek. A na jednom místě se sejde mnoho morčecích nadšenců, aby předvedli své nejlepší morčecí jedince. Chovatelské stanice tak ukáží svá ušlechtilá morčátka. A tak se udržují jednotlivá plemena. Morčátka jsou zde hodnocena posuzovateli. To je důležité, protože ve správném chovu by neměli být dále využíváni slabí jedinci, které by své geny přenesli na potomstvo. 

Ale i šlechtění se může přehnat, a to už se nedá vrátit. Například šlechtěná morčátka mají krátké čumáčky - to může způsobovat problémy s dýcháním. Když chce chovatel zachovat nějaký ,,dobrý gen" (např. určitou barvu, ve které je málo jedinců),  musí často zkřížit i příbuzná morčátka. Pokud jsou blízce příbuzná, může se to odrazit na zdraví.