Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 3. 2021

Domečky

Morčátka by neměla žít sama, to už jsem zmiňovala, hodně se ale taky řeší, zda dát morčeti do klece domeček. Sdělím vám tedy vlastní zkušenosti a odlišné názory chovatelů.

1.názor: Morčátka by domeček v kleci mít neměla, protože jsou pak plachá a pozdě se přijde na to, když jsou nemocní.

2. názor: Morčátka by v kleci neměla mít klasický uzavřený domeček, protože o něj vznikají souboje, kdo v něm bude bydlet.

3.názor: Morčátka by v kleci měla mít domeček, protože jsou pak vyrovnanější a zvyšuje jim to sebevědomí. 

Moje zkušenosti a můj názor : Morčátka by v kleci měla mít svůj domeček, svůj úkryt, kam se mohou schovat, své soukromí, své jistoty, mělo by jich tam ale být víc, aby se nehádala o jeden. Pokud jsou morčátka spíše hašteřivější povahy, tak jim do klece nedávejte domeček s jedním otvorem, dejte jim tam domečky průchodné (tunely, prolézačky, ručníky, hamaky...). Morčátka, která měla k dispozici úkryt byla sebevědomější a méně se bála. Pokud o svá morčátka správně pečujete, dáváte je každý den proběhnout a berete si je často k sobě do ruky a mazlíte se s nimi, svá morčátka pravidelně kontrolujete ( uši, oči, zuby, zadeček, drápky, srst, bříško, váha...) a zajímáte se o ně, nemoc odhalíte, takže se nemusíte bát, že by se na začínající nemoc nepřišlo. A pokud je budete často hladit a chovat je, budou ochočená. Některá morčátka jsou ovšem plašší povahy (co morče, to originál) , takže ochočování trvá déle, ale pokud nebude žít samo a pokud ho budete dávat běhat i mimo klec a budete se k němu chovat opatrně, zvykne si, že z ruky pochází všechny dobroty a nebude se vás tolik bát. 

Pozn. k ochočování : Když si přinesete domů nové morčátko, nebojte se, když se nebude hýbat, pravděpodobně se bude hodně bát, a tak ho nechte v kleci, dejte mu seno vodu a nějakou zeleninu, také nějakou skrýš a klec mu z poloviny zakryjte třeba dekou, aby se cítilo v bezpečí. Pokud byste ho ale přinesli a on by vypadal hodně vysílený z cesty a stresu, dejte mu injekcí bez jehly do pusinky instantní kaši. Rodicare instant, je to pytlíček sušeného sena, to pak zalijete teplou vodou a podáváte to morčátku přímo do pusinky. Je to hodně důležité, mějte to doma připravené.

Rodicare instant seženete přes eshop na internetu, není to drahé cca. 5O Kč, zachráníte tím morčátku život, protože do sebe dostane rychle energii, hlavně vysílená mláďátka.