Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 3. 2021

Jakou vybrat podestýlku?

Když si pořídíte morčecí ,,bejvák" napadne vás na čem budete svá morčátka chovat. Na hoblinách, pilinách, dřevěných peletách, Asanu, nebo na koberečcích? Co si vybrat?

Všechno má své pro a proti: 

  1. Hobliny jsou levné, lze je jednoduše sehnat, jsou měkké, ale morčátko je brzy pročůrá a je třeba je často měnit (1x za dva - tři dny), také nemusí být kvalitní a pak to jsou spíše takové prašné piliny, takže pokud jste alergik mohlo by vám to vadit. I morčíkům prašné piliny vadí, dostávají se jim do dýchacích cest nebo do očiček, což může způsobit zdravotní problémy. Také vzniká hodně odpadu. Velkou výhodou ale je, že ubikaci jednoduše vyčistíte a obsah vyhodíte.( to je velké plus, vyskytne-li se nějaká nemoc, například paraziti v srsti třeba ze sena).
  2. Dřevěné pelety jsou také dobré. Je lepší kombinovat je s hoblinami nebo Asanem, protože samotné pelety jsou tvrdé a můžou způsobit otlaky na pacičkách.
  3. Asan jsou bílé ekologické pelety. Jsou měkké, dobře absorbují a není třeba podestýlku tak často měnit, protože ani tolik nezapáchají (1x za 5 dní).  Nevýhodou je ovšem jejich cena. Také barva (bílá), některým morčátkům tato barva vadí a je pro ně čistě bílé prostředí stresující. Můžete je zkusit kombinovat s dřevěnými peletami. 

Další variantou jsou koberečky, v zahraničí jsou s chovem morčátek už na vyšší úrovni, často mají svá morčátka na fleecu, nebo na různých podložkách. Tím se předchází různým onemocněním z nečištěné podestýlky např. plísním. 

Morčátka MILUJÍ heartpohodlíčko a různé měkké polštářky! Nemají z těchto podložek otlaky na pacičkách. Nevzniká odpad. Ale musí se čistit často a prát následně v pračce. Proto je pak důležitá také hygiena pračky. Já to kombinuji s Asanem nebo dřevěnými peletkami. Do rohů klece (vaničky) nasypu pelety a doprostřed položím kobereček. Morčátka jsou spokojená! ( ale dokážou být celkem pěkní čuníci :-D)